zondag 10 augustus 2014

10 augustus

Zondag 10 augustus
Na het ontbijt gaan we naar de stad. Er is vandaag een fietsevenement, Biking the Bridges, waardoor veel bruggen zijn afgezet. Daarom zetten we de auto bij een tramhalte en nemen een dagkaart om de hele dag met het openbaar vervoer te kunnen. Dit bleek een goed plan, want de stad is afgeladen met fietsers en auto’s komen er maar mondjesmaat door.


Eerst naar Voodoo Doughnut, een begrip in Portland. Hier verkopen ze donuts in allerlei varianten (‘The secret is kept in the hole’) en het zaakje staat genoemd in elke reisgids. De rijen voor de winkel zijn dan ook lang.
We lopen naar Riverfront, waar de finish voor de fietsers is. Er staat een brassband die de finishende fietsers muzikaal binnenhaalt. Bij de band horen vier cheerleaders op leeftijd in korte rokjes die regelmatig hun stok laten vallen en dan zelf het hardst lachen - mooi gezicht!


Bij Riverfront is de Saterday Market, die overigens ook op zondag is. Kunstenaars, fröbelaars, fotogafen, sieradenmakers enz. verkopen hier hun spullen. Een straatartiest vermaakt een groot publiek met zijn jongleerkunsten. Gezellige drukte.


Bij Pearl Bakery eten we een broodje. Pearl is (ook volgens de boekjes) de beste bakker van Portland. Dit lijkt wat bescheiden… Volgens ons is het de beste bakker van Amerika. Eindelijk een lekker stokbroodje dat naar brood smaakt en een lekkere harde korst heeft. Niet voor niets dat de Amerikanen hier aardappels en worstjes bij het ontbijt eten, ze kunnen gewoon geen brood bakken. Het is altijd zacht en klef en het smaakt alsof er een berg suiker aan het deeg is toegevoegd.
We gaan naar Powell’s, een megaboekhandel waar volgens zeggen een miljoen boeken staan. De winkel beslaat een heel stratenblok en telt drie verdiepingen. Aan de hand van een plattegrond kun je er de weg vinden. Hier kun je gemakkelijk een dag doorbrengen. Henk stort zich op de kookboeken, ik ga bij de kinderboeken kijken. Kom nog een bekende naam tegen, Charlotte Dematons… Het blijkt een kijkboek over Nederland te zijn, met grote kijkplaten waarin zo’n beetje ons hele landje terug te vinden is. Van de Amsterdamse grachtengordel tot de Zeeuwse eilanden, van de Aalsmeerse bloemenveiling tot de Deventer koek. Getekend vanuit vogelperspectief. Prachtig boek, thuis eens opzoeken.


Met de tram gaan we naar een bierfestival dat dit weekend in Portland gehouden wordt. Een festival met muziek en verzamelaars van bijzondere biertjes. Wij zijn meer de proevers. Het is even zoeken, kost me bijna een duim (blijven hangen in een sleutelgat van een metalen deur), maar we vinden het. De toegangsprijs van 25 dollar pp is ons echter te gek. Je krijgt er weliswaar 10 biermuntjes voor, maar 10 biertjes in de twee uren die het festival nog duurt, dat is wat veel, ook al zijn ze nog zo bijzonder!

Met de tram terug de stad in. We zoeken Rockbottom Brewery op, een van de vele brouwerijen in Portland. Hier hebben ze ook bier en we krijgen er nog eten bij ook ;)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten